HISTORIA DE BADALONA. 1911 EL TEMPORAL DE LES DESGRACIES


Font informació: El tot:digital:

"El 31 de gener, es compleix el centenari d’una de les tragèdies marítimes més greus que han colpejat el litoral català i que ha passat a la història com l’any de les desgràcies. Aquell dia un temporal devastador es va desfermar sobtadament sobre la costa catalana, quan moltes barques de pesca de diverses localitats eren a l’aigua, treballant.  La tempesta va durar tota la nit, fins l’endemà i va causar una gran mortaldat. El Maresme, el Barcelonès i també la costa tarragonina van ser les més afectades, amb un munt de basques destruïdes i una vuitantena de pescadors ofegats". (llegir noticia complerta).:

Font informació: Portal 3Cat24.cat. Enllaços relacionats:

El mar és el camí és un espai a la xarxa dedicat a la cultura marítima que explica aquesta i altres històries i llegendes de la mar. "Històries que ens diuen que la mar et dóna i la mar et pren, que és generosa i gasiva, i que té dues germanes: la vida i la mort".  

3cat24 i també visitar els enllaços següents:

Nusos de xarxa és el blog de l'Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya.

La revista Cambrils, diari digital també es fa ressò de la dramàtica història.

El temps a Palamós fa una "mirada palamosina al temps, als fenòmens meteorològics i a la natura" i recorda el també anomenat "temporal de la Candelera".

També l'Ajuntament de Cambrils o mitjans digitals com el Tot Badalona recuperen la memoria del litoral català. "El temporal de les desgràcies" del 1911 es considera l'episodi més dramàtic de la memòria marinera catalana de l'últim segle amb una causa natural. Amb motiu del seu centenari, diverses poblacions afectades per aquesta tempesta històrica han engegat accions per recordar-ho. La "Revista de Badalona", per exemple, en el seu últim número també en parla.

A més, fins el dia 9 de febrer, la Biblioteca de Can Casacuberta acull l’exposició Pesca i vida a la costa catalana a la primera meitat del segle XX. Aquesta mostra produïda per la Gerència de Serveis de Biblioteques vol mostrar com eren la vida i l’entorn de la costa catalana a principis del segle XX, abans de l’arribada del turisme, que capgirà totalment la vida i el paisatge d’aquestes poblacions. En aquesta mostra, a través d’un plafó dedicat a Badalona, es vol retre homenatge als 11 pescadors de la ciutat que el dimarts 31 de gener de 1911 van perdre la vida com a conseqüència  d’un violent temporal de llevant.
Com es va produir el temporal?: Servei Metereologic de Catalunya

Comentaris

Entrades populars